מנהיגות ערכית - פרשת אמור

מנהיגות ערכית - תובנת מפרשת אמור

 

פרשת "אמור" פותחת בשיח על תפקידם של הכוהנים כמנהיגים רוחניים ערכיים של עם ישראל.

לכאורה מה זה כבר קשור אלינו ?

לצערנו בית המקדש חרב ואיתו פסקה עבודת הקודש והקרבת הקורבנות ולכאורה תפקידם של הכוהנים כבר לא רלוונטי. אתם מכירים את הגישה שלי: התורה היא תורת חיים, דרך הנהגה וכל דבר שנכתב בה רלוונטי לחיים שלנו היום. נשאלת השאלה, מה באה התורה ללמד אותנו כאשר היא מצווה את הכוהנים ומנחה אותם כיצד להתנהל. כדי להבין את ההקשר הרחב של הדברים, אחנו חייבים להיכנס לסיטואציה ולהבין מה זה אומר להיות כהן גדול בימי הגדולה של עם ישראל.

שבט לוי הוא השבט של משה ואהרון, והוא המעגל השני בקדושה של עם ישראל, המעגל הראשון נגזר מתוך שבט לוי והוא הכוהנים (אהרון היה הראשון ששימש במשכן, ולאחריו בירושה צאצאיו). הכהן הגדול הוא המנהיג הרוחני (ערכי) של עם ישראל באותו התקופה, וכך התנהל למעשה עם ישראל (וזה המשיך לאורך כל הדורות) תחת מנהיגות דתית / ערכית. גם בתקופות בהן היה מלך בישראל, הוא קבל את הסמכות מהגוף הרוחני ערכי.

ופה מגיע המסר המשמעותי עבורנו – מה זה להיות מנהיג ! להיות מנהגי זה לא לחשוב שמותר לך הכול, להיות מנהיג זה קודם כל להבין שאתה מופת ודוגמה אישית והמגבלות שחלות עליך גבוהות יותר מאשר המגבלות שחלות על האחרים: "ממני יראו וכן יעשו". להיות מנהיג זה קודם כל חובות, ורק לאחר מכן זכויות.

הכוהנים מצטווים להיות דוגמה ומופת לעם ישראל, להקפיד על קדושה, מוסריות והקרבה ללא פגם.

מכאן ניתן לקחת השראה גם לעולם המודרני, בו נדרשת מנהיגות ערכית כדי להוביל ארגונים להצלחה ולקיים תרבות ארגונית חיובית ובריאה. פרשת "אמור" מציגה לנו את המודל של "המנהיגות הערכית", מנהיגות ששואבת את המסכות שלה ממערכת הערכים שמניעים אותה.

מהי מנהיגות ערכית?

מנהיגות ערכית היא גישה המשלבת בין מצוינות מקצועית לערכים מוסריים. מנהיגים ערכיים לא רק שמובילים את הארגון להשגת מטרותיו, אלא עושים זאת תוך שמירה על יושרה, שקיפות והוגנות. הם משרתים כדוגמה אישית לעובדיהם ומשפיעים על התרבות הארגונית באופן חיובי.

מדוע חשובה המנהיגות הערכית לארגון?

1. בניית אמון: אמון הוא הבסיס לכל מערכת יחסים מוצלחת, כולל בעסקים. מנהיגים ערכיים בונים אמון באמצעות יושרה והוגנות, מה שמוביל לשיתוף פעולה ולתחושת ביטחון בין העובדים.

2.השראה ומוטיבציה: מנהיגים ערכיים מעוררים השראה ומוטיבציה בקרב עובדיהם. הם מראים דוגמה אישית של עבודה קשה, התמסרות וערכים, מה שמעודד את הצוות לפעול באותו אופן.

3.תרבות ארגונית חזקה: כאשר המנהיגות מחויבת לערכים מוסריים, הדבר משפיע על כל רמות הארגון ויוצר תרבות ארגונית חזקה ובריאה. תרבות כזו מעודדת שיתוף פעולה, חדשנות ונאמנות לארגון.

4.קבלת החלטות מוסרית: מנהיגים ערכיים מקבלים החלטות לא רק לפי שיקולים עסקיים אלא גם לפי עקרונות מוסריים. הם שוקלים את ההשלכות של החלטותיהם על העובדים, הלקוחות והקהילה, ופועלים באחריות כלפי כל הגורמים המעורבים.

5.שיפור תדמית הארגון: ארגונים שמנוהלים על ידי מנהיגים ערכיים נתפסים כחיוביים ואמינים יותר בעיני הציבור. תדמית חיובית זו יכולה להוביל להגדלת נאמנות הלקוחות, למשיכת כישרונות חדשים ולעידוד שיתופי פעולה.

איך להיות מנהיג ערכי?

1.להיות דוגמה אישית: לחיות לפי הערכים שאתה מטיף להם. אם אתה מצפה מיושר והגינות מהעובדים, עליך להקפיד על יושר והגינות בכל פעולה שלך.

2.לתקשר בפתיחות ושקיפות: לשתף את העובדים בהחלטות ובתהליכים הארגוניים. כאשר העובדים מבינים את ה"מה" ואת ה"למה", הם מרגישים מעורבים ומחויבים יותר.

3.לטפח את העובדים: להשקיע בפיתוחם המקצועי והאישי של העובדים. לעודד למידה מתמשכת ולספק תמיכה והכוונה.

4.לקבל אחריות: להיות מוכן לקבל אחריות על טעויות וללמוד מהן. היכולת להודות בטעויות ולתקנן מחזקת את האמון והכבוד מהעובדים.

5.להקשיב ולהיות קשוב: להקשיב לעובדים ולהיות פתוח לפידבקים. כאשר העובדים מרגישים ששומעים אותם ומתייחסים אליהם, הם מרגישים חלק מהארגון ומחויבים להצלחתו.

לא פשוט להיות מנהיג ערכי, העולם העסקי הוא עולם אכזר ותובעני, יחד עם זאת חשוב שכל מנהל ומנהיג בארגון יזכור דבר משמעותי אחד – ערכים חיים לעולם, הם אלמותיים, הם השקעה לטווח ארוך. מנהל שמשכל להנהיג את הארגון שלו סביב מערכת ערכי, בונה תשתית ארגונית שתהייה יציבה לאורך זמן ותדע להתגבר על כל המכשולים.

מה הערכים שמובילים אתכם במרחב העסקי ?

עד כמה הם משמעותיים בעשייה היומיומית שלכם ?

מוזמנים לשתף... שבת שלום. יעקב (קובי חיון)